top of page

Laat je stem horen voor gezondere lucht en neem deel aan het democratisch verzet tegen de ISVAG-verbrandingsoven

Met de recente ondertekening van een in enkele persberichten bejubelde convenant gaan zowel de gemeente Aartselaar als Bond Beter Leefmilieu (BBL) akkoord met een langere exploitatie van de ISVAG-verbrandingsoven op de huidige  locatie. Bovendien doen beiden afstand van de nochtans decretaal gewaarborgde rechten op  verhaal, bezwaar en beroep inzake zowel de huidig lopende vergunningsprocedure als toekomstige vergunningsprocedures. 


In het convenant verklaren de ondertekenaars de intentie om in samenwerking met andere intercommunales een grotere  afvaloven te zullen ontwikkelen en daarvoor een locatie te zoeken. Maar wanneer in 2034  blijkt dat er geen oven elders operationeel is, gaan de gemeente Aartselaar noch BBL iets kunnen en mogen inbrengen tegen een nieuwe ISVAG-vergunningsaanvraag voor een  verdere exploitatievergunning op de huidige locatie. 


Citaten uit het convenant:

3.8.8 Als in 2032 blijkt dat de realisatie van de nieuwe oplossing in beeld is, maar dat deze door  vertraging door externe factoren, buiten de invloed van de partijen, niet per 2034 operationeel kan  zijn, zullen partijen overleggen over het tijdelijk verlengen van de continuïteit van de  verwerking middels de huidige installatie.”

3.13 Op het moment van ondertekenen van dit Convenant steken we gelijk over: 3.13.1 Alle partijen trekken zich terug uit huidig lopende juridische procedures gerelateerd aan de  omgevingsvergunning van 4 november 2022 die loopt tot 4 november 2024 en nemen het  engagement om geen nieuwe procedures te starten tegen vergunningsaanvragen van  ISVAG gerelateerd aan dit Convenant. Dit op voorwaarde dat deze aanvragen niet ingaan  tegen de verbintenissen aangegaan in dit convenant en de geest van dit Convenant.”

 

Het convenant  houdt geen enkele garantie in en is afhankelijk van externe partijen die niet mee tekenden: andere intercommunales, de OVAM, mogelijke private partners…

Heeft men in 2027 geen locatie  gevonden, dan stopt het eigenlijk al en zal ISVAG aanvoeren dat zij niet anders kan dan op de huidige site te blijven. De enige partij die door het convenant wèl een zekerheid krijgt, is ISVAG: er zullen door Aartselaar en BBL immers geen bezwaren, noch beroepen mogen worden aangetekend tegen nieuwe vergunningen. De ondertekenaars hebben zo hun enige wettelijke verdedigingsmiddelen uit handen gegeven… 

 

Door deze ongeziene bocht van twee partners in de annulatieberoepen bij de Raad voor  Vergunningsbetwistingen, blijven de andere partners in het beroep tegen de huidige proefvergunning (Natuurpunt en  verschillende omwonenden met een persoonlijk belang, die indertijd op vraag van het  gemeentebestuur mee in het beroep stapten) verweesd achter.

 

Gelukkig kan u als burger wél nog blijven ijveren voor een gezondere leefomgeving zonder de schadelijke uitstoot van de ISVAG-afvalverbrandingsoven. Dit kan u doen door massaal tegen uiterlijk 11 augustus bezwaar aan te tekenen tegen de hervergunningsaanvraag van ISVAG.

 

ISVAG noch de andere ondertekenaars van het convenant moeten zich de illusie maken dat dankzij het controversiële convenant nu ook onze strijd voor een gezondere leefomgeving zal stoppen. Als MINAraad blijven wij ons met alle beschikbare democratische middelen verzetten tegen de verdere, grootschalige verbranding van huishoudelijk afval, en toekomstig ook bedrijfsafval, in een op Vlaams niveau overigens geheel overbodige afvaloven, op een volstrekt foutieve locatie, in de nabijheid van  dichtbevolkte woonwijken in Aartselaar en Wilrijk.

 

Op de verplichte, gemeentelijke informatievergadering van 30 juli ll. in Aartselaar bevestigde ISVAG-directeur K.  Moulaert dat, zoals afgesproken in het convenant, de lopende aanvraag inmiddels werd gevraagd om te worden bijgesteld, maar wel enkel wat betreft de exploitatietermijn (van 20 naar 10  jaar). Van de overige elementen in de nieuwe vergunningsaanvraag (zoals het bijkomend verbranden van bedrijfsafval, het bewerken of  ‘shredderen’ van grofvuil en de bouw van de technische en bouwkundige infrastructuur voor  uitbreiding van de warme-uitkoppeling) wordt helemaal niet afgestapt. 

 

De bijstelling aan ISVAG’s vergunningsaanvraag is duidelijk niet meer dan een handig schijnmanoeuver, net zoals we reeds in 2010 hebben gezien, toen ISVAG eveneens “vrijwillig” een korte exploitatietermijn van 10 jaar aanvroeg, zodat ze intussen een herlocalisatie van haar activiteiten kon laten onderzoeken. Van een déjà-vu gesproken…

 

Grondige lezing van het afgesloten convenant versterkt onze bezorgdheid dat wanneer in 2027 zou blijken dat de door ISVAG betaalde “onafhankelijke locatiestudie” geen betere, alternatieve locatie voor de ISVAG-verbrandingsoven werd gevonden, ISVAG onmiddellijk een nieuwe vergunning kan en zal aanvragen voor een zoveelste verlenging! En dat op dat ogenblik noch de gemeente Aartselaar, noch BBL zich hiertegen kunnen en mogen verzetten!

 

Laat dus uw bezwaar wél horen aub. Meer info en de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen, vindt u op de site van de Milieuraad 



Comments


bottom of page