Openbaar onderzoek van 25 oktober t.e.m. 23 november 2024
Ondanks de vaststelling dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de voorbije twee en een half jaar reeds driemaal de door de Vlaamse omgevingsminister aan ISVAG verleende vergunningen voor de bestaande afvaloven vernietigde, probeert ISVAG opnieuw met een zoveelste vergunningsaanvraag haar overbodige melkkoe te reanimeren.
Het feit dat sinds de verplichte sluiting van de oven het afval van de ISVAG-gemeenten probleemloos elders in Vlaanderen wordt verwerkt, vormt nochtans het ultieme bewijs van de volstrekte overbodigheid van de ISVAG-oven. U begrijpt dat ISVAG daarom jarenlang met alle mogelijke middelen heeft proberen te voorkomen dat deze overbodigheid de facto kon worden aangetoond. Tevergeefs, zoals thans blijkt!
Helemaal ongeloofwaardig is de vaststelling dat de nieuwste ISVAG-aanvraag quasi onveranderd voortborduurt op de vergunningsaanvraag van 2017, die wegens diverse fundamentele inhoudelijke tekortkomingen reeds eerder door de hoogste Vlaamse administratieve beroepsinstantie naar de vuilnisbak werd verwezen. Wat er nu nog kan gebeuren om de politieke ISVAG-bestuurders tot inkeer te brengen en te overhalen om deze nieuwste vergunningsaanvraag in te trekken en om eindelijk werk te maken van de broodnodige sanering van de vervuilde site, is ons een raadsel.
Blijkbaar is de zorg voor een gezonder leefmilieu niet zo belangrijk. We kunnen alleen maar hopen dat de nieuwe Vlaamse Omgevingsminister zijn bevoegdheid wél au sérieux neemt en zich niet laat paaien door de greenwashing van de ISVAG-lobby. Een vervuilende en overbodige verbrandingsoven zoals ISVAG hoort niet thuis in een regio die sowieso reeds met stikstofproblemen kampt. Burgers, fauna en flora verdienen beter.
In samenspraak met onze raadslieden bereiden wij intussen een bezwaarschrift voor dat wij zo spoedig mogelijk zullen delen, opdat u andermaal tijdig uw bezwaren en opmerkingen hetzij rechtstreeks, hetzij via de webtool die de MINaraad u zal bezorgen, aan de bevoegde minister of aan het Aartselaars college van burgemeester en schepenen kunt overmaken.
Het officiële kennisgevingsbericht van het openbaar onderzoek dat door de gemeente Aartselaar van 25 oktober tot en met 23 november 2024 wordt georganiseerd, met een informatievergadering op woensdag 6 november – 19.30u in zaal De Leonaar op het gemeentelijk sportcentrum, Kleistraat 204 te Aartselaar, vindt u hier: https://www.aartselaar.be/bekendmaking-openbaar-onderzoek-omgevingsvergunning-isvag-wijzigingsverzoek-2018/00012
Ook de stad Antwerpen organiseert een openbaar onderzoek met een publiek infomoment. Zie hiervoor: Omgevingsvergunningen | Openbare onderzoeken | Overzicht | Antwerpen.be
Nadere info over de nieuwste ISVAG-aanvraag vindt u in het Vlaams Omgevingsloket (zie: 2017007490 - Inzageloket).
ISVAG vraagt blijkens de aanvraagdocumenten in het Omgevingsloket een vergunning aan “voor onbepaalde termijn”. Met andere woorden: voor altijd!
ISVAG handelt hiermee duidelijk in strijd met wat in juni ll. in het convenant tussen de stakeholders werd overeengekomen. Hierin verbond ISVAG zich er o.m. toe de gevraagde vergunningstermijn van 20 jaar naar 10 jaar bij te stellen…
Ons verrast deze typische ISVAG-demarche alvast niet. Maar hoe reageren de andere partijen buiten ISVAG in de stakeholdersgroep? Voelen zij zich nu nog steeds gebonden door het convenant, bij de vaststelling dat de belangrijkste stakeholder (ISVAG) flagrante woordbreuk pleegt?
Wij hopen eerstdaags met onze volgende mailing, van zodra het model-bezwaarschrift beschikbaar is, andermaal op uw steun en medewerking een beroep te mogen doen, opdat mede dankzij uw bezwaarschrift ook deze nieuwste ISVAG-aanvraag finaal zal worden afgewezen. Intussen staat het u natuurlijk geheel vrij om nu reeds in eigen bewoordingen uw bezwaren en opmerkingen aan de gemeente Aartselaar, de stad Antwerpen en/of de Vlaamse overheid te bezorgen, op de wijze zoals in de kennisgevingsberichten vermeld.
Uw gezondheid is immers zoveel belangrijker dan het winstbejag van het ISVAG-bestuur!
Comments